Friday, 12 October 2012

perot mengeras





dugaannya kan org mgndung ni..mcm2 dugaan,lepas satu satu..mcm ni lah mak aku time mgndungkan aku dulu...belajar bersabar nk jadi seorang ibu..

sabar ye wahai hati..x lama lagi baby kuar dah..

perot asyik kerak je hari ni..bila jalan dekat tesco tadi rasa sakit bwah perot.bila duduk rasa mgeras..pastu muntah..nk kata mkn memacam x.nak kata perot kosong pun x..mgkin muntah sbb x tahan perotnya mgeras..

kadang2 tu mgeras smpai sakit tulang rusuk..x tahu dah nk buat apa lgi..sapu minyak ajelah pnyelamat..

DUGAAN DUGAAN

Tuesday, 9 October 2012

Baby Mama & Papa



comel x.comel x.en.hubby yg buat ni...tgah2 bosan x de keje buat bnda ni...

Aaron Kharamy.tulah nama ank kotorg nnti..tu pun if ank boy lah..if yg keluar girl2 kitorg letak nama Auny Khayrany,sedap x!! hehe..

usap2 perot.rasa x sabar nak bby kuar..

sejak 3.4hari ni perot mcm sakit2 sgungut kecik sikit.n ad kuar ketulan putih jernih tpi x de darah..adakah????

tadi g checkup at klinik desa...nurse pah ckp,baby dah masuk laluan n kata dia berat baby 3.3kg dlm tngan..yeke!! nak scan tpi malas.huhu..yg pling best dia ckp kaki awk mcm bengkak tpi x pun..ira ckplah aah,badan ni gemok..kaki pun gemok.mau x nya berat naik 20kg lebih..

agak2 boleh kurus balik x ekk!! risaunya..penatlah bdan gemok ni..

Happy Anniversary 1years (8.10.11)

pejam celik pejam celik dah setahun dah kami berumh tangga :) macm baru je kenal rasanya..(pdahal kenal dah 3thun lebih)..

sekrg ni tgah tunggu org ketiga keluar :) x sabarnya lahai rasa.."baby2 cepat ye keluar dlm perot mama..papa n mama x sabr nk baby keluar"...yg sbnrnya x nak smpai due.sbbnya takot kena than wad lelama n x nk czer..mudah mudahan Allah permudahkan semuanya :)

nak post sikit gmbar kenangan kawen :)





ni gmbar msakan smperna anniversary hari tu..en.hubby teringin.so dgn seikhlas n penuh kasih sayang ira masak.



Thursday, 4 October 2012

Product Berpantang

saje nak share sikit barang pntang ira nanti..x beli keseluruhan..sikit2 dulu.sbb x pasti sama ad cazer or normal kan..tpi klau boleh mintak2lah normal..amin..

nak post sikit gambar


bengkung, mmg penting benda ni.x kiralah cazer or normal kan...kalau x,mgelebehlah perot n bontot ni..huhu..ira beli product jnama Atika Beauty..mulanya ira nk beli bengkung tanamera tpi x ad pulak,cuma yg set shaja ada...pastu berpaling pada bengkung mak dara..pgilah kedai jamu..then org jamu tu rekemen beli atika beauty..sbb ramai orgbeli..then katanya bagus sbb ad dua tali..harganya pun murah.hnya rm38..so apa lgi..belilah...


ni pulak tungku tanamera..tungku berfungsi untuk buang angin dlm bdan n kempis kan perot n urat n mcm2 lah..gunanya pun senang..x pyah rebus or kukus..hanya masuk microwave then boleh guna..sgt senang :) ira beli ni dekat colours medini.


losyen penganti param...losyen ni dulu mmg ira guna,sgtlah bagus n panas..badan ringan je..kalau pakai terus rasa nk berak.lawaskan pun ye..betol2 bakar lemak ni..huhu..selulit pun pudar..mmg best.murah je.rm30..boleh than dlm 1blan lebih
..


bio oil..mmg guna pun masa mgndung ni..untuk hilangkan selulit..org kata lepas je bersalin, letak bio oil dekat kapas then cuba lap perot cmfirm hitam kapas..tpi ira blum try lgi.org ckplah kan..


ok..buat masa ni tu je yg penting2 kena ada..mcm losyen or sabun or scrub tu mmg dah ad lah kan..x yah nk beli2 dah..pakai je.x yah membazir..fungsinya pun sama..mcm pilis nanti suami beli dekat kampung..time dah bersalin..ad lgi nak kena beli.tpi tadi x de stock pulak.so kenalah tunggu..

ok.tu je..panjang berjeler kan membebel..thank ye korng2 yg sudi baca :)







Monday, 1 October 2012

Akar siti fatimah

cerita aikit pasal akar siti fatimah ni..koramg pnah dengar x..ira mmg tahulah pasal ni,sbb slalu dok tngok kakak2 ira guna akar ni time2 nak bersalin..

akar siti fatimah ni hnya terdpat di mekah, tpi x tahulah klau ada2 org jual dekat mlaysia ni...akar siti fatimah ni digunakan untk air selusuh (untuk memudahkan bersalin dgan izin Allah) org kata lebih bgusnya rendam guna air zam zam or air selusuh..

skrg ni pun en.hubby dah buatkan dah air selusuh + yaasin untuk ira..ira minum time mlm,sbb kdang2 sakit perot n klengkang..

insyaAllah dapatlah ira nak sgt bersalin normal dgn izin Allah.amin.

akar aiti fatimah ni org kata rendam time dah betol2 sakit bersalin..nanti akarnya akan kembang dengan sendirinya(klau nk berslin akan kmbng,klau x kmbng blum tiba masanya)...bila dah sakit agak2 5minit sekali tu,minum airnya..insyaAllah dipermudahkan...

ira nak post sikit gmbar akar siti fatimahnya..ira blum rndam lagi sbb blum tiba msanya kan..



Manusia vs Barbie Doll

zaman sekarng ni mcm2 trjadi..manusia mnyerupai barbie doll lah..pelik pelik je dengar..tapi mmg knyataan pun..sbb kluar surat khabar semlm (suamu yg ckplah, ira x tgok pun)

bnda ni dah lama ira tahu,tgok dkt internetlah..sbbira ni peminat setia cerita barbie version cartoon..ckp je tajuk cerita.ira tahu jlan cerita..cewaahh..tpi mmg betol..kadang2 sngup beli bnyak2, tgok je mgadap tv..en.hubby pun dah faham sgt..smpai dia kata "tgoklah crita cartoon tu,jgn smpai muka ank u mcm cartoon..asyik tgok cartoon aje" hahaha..adakah patut bgitu pulak dia ckp..

berbalik pada cerita...jom korang tngok gmbar manusia vs barbie doll ni

















kalau tengok betol2..menakutkan pun ad bila tgok muka diorg ni..mgkin sbb solekan diorg jadi mcm ni kot..bab body diorg tu x leh nk kata apalah..mmg macam anak patung barbie..ntah2 diorg buat pmbedahan kot..keh.keh.keh..memandai je aku ni kan..

souvenir vietnam from uda :)

uda baru je balik dari vietnam...bestnya lah kan dpt pgi jalan2..selamatlah kita ni tgah mgndung..kalau x..hishhhh..flyyy!!!!!!! hehehe
kata uda best giler g vietnam,smpai dia nak pegi lagi katanya...barang2 dkt sana murah bebeno..rambang mata tgok..bestlah awak kan..

tapi kesian dekat puan hanipah a.k.a k.long,x dpt g sbb mgndung n berlakunya pndarahan (ad fibroit),so doktor x benarkan dia pgi naik kapal terbang sbb kndungannya x kuat..sian k.long..harap lepas bersalin fibroitnyaolehlah kecut..x yah opration smpai 2 3 kali....

so uda g lah sorang bersama kwan office k.long..tiket k.long yg dah beli burn gitu je..(mgkin x de rezeki) ..

balik dari tu uda adlah beli souvenir untk adik bradik..yg ira dpt ni


laii..laaiii.laaiii baju2.kain2.beg2..murah murah saje..he
he


baju hard rock untuk en.hubby..tpi dsebabkan badannya sudah gemok..baju saiz L x muat..sian dia..sedih je x dpt pape..so uda tukar dgan poch deuter..