Sunday, 30 September 2012

Dunia solekan

ceeewahhh tajuk x leh bla kan..dah mcm dunia lakonan lah pulak....tadi baru je solek kawan lama..dia nk jadi pgapit.so minta tolong solekkan..lagi pun dekat je rumahnya..hnya depan rumah je..
sejak mgndung mmg dah lama x solek org..sbnya dulu mabuk teruk kan,then x larat nak solek..
nak masukkan sikit gmbar2 yg ira solej tadi..




Friday, 28 September 2012

blog berubah wajah

yeeaahh akhirnya blog ira dah tak heng lagi...klau tak lembab nak mampuuuiiii...
tak kisahlah blognya cantek ke tak..yg penting tak heng lagi..senang sikit nak update blog..
kalau tidak..bercinta nak update blog sbb lembab internetnya..pastu blognya terlalu sarat kot.tu yg lembab..

so bila blog dah tak heng ni..korang2 rajin2lah ye view n comment blog ni..huhuhu..bye

Tanda tanda Bersalin

sekali gus update blog ni..sbb tgah bnyak idea nk dikerah ni haaaa...

first thing nk cite tanda tanda awal bersalin

bayi turun kebawah
-perot menjadi ringan sekitar 2minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun menurun ke dalam kawasan rangka tulang pelvis
-sakit di bahagian kelengkang kerana bayi menekan ( sakit ni time baring,sakit smpai ke tongking bontot)
-kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencing (dari awal mgndung mmg asyik kncing je)
-sakit perot/memulas (sakit perot dekat bawah,pgi urut bidan ckp kepala baby dah dekat tmpurung)
-kerap buang air besar ( pantang mkn.mesti kuar balik..pdahal mkn sikit je dah rasa penuh)
-kerap terkentut
semua ni ira dah rasa cuma kerap terkentut je mcm kurang.time nak buang air besar je kentut tak henti..adakah!!! betulkah!! lgi 2minggu ke..boleh ke sama date yg dirancang 8.10.12 (masa ni 36week++)

Keluar lendir pekat /berdarah + rahim mula menipis
-lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum barsalin. ( belum ada lagi tnda2 ni..mgkin time2 nak bersalin nanti kot )

Sakit belakang
-bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
untuk mengurangkan sakit belakang, posokan diri anda seperti merangkak dan angkat kaki 1 per 1..minta suami anda urut belakang anda semasa berbaring mengiring. (sekarang ni mmg kerap sakit pinggang..tidur pun sakit pinggang.mlm2 terjaga sbb sakit pinggang n perot..suh en.hubby urut :) )

sakit belakang + sakit ari2
-sakit yg kerap.iaitu sakit kontraksi kerana pintu rahim akan terbuka (yg ni mmg belum lah kan,takot dengar)

Pecah air ketuban
-air ini biasanya keluar bnyak dari vagina. warnanya jernih tanpa bau. ( yg ni dah semestinya belum lgi kan..mgkin lambat lagi..time2 nak bersalin kot.tak pun time doktor yg pecahkan air ketubannya)

~Setiap orang lain-lain sakitnya..tgok pada individu masing2..ira harap2 semuanya dipermudahkan dan berjalan dengan lancar..insyaAllah..amin :) harap kwn2 doakan yg terbaik untuk ira n baby ni ye..
thank ye u'all :) lovee u.
facebook

ikot muka siapakah baby ini!!



cer korang tengok...kot muka siapa baby ira ni...last scan 28.8.12 at columbia asia...masa scan ni doctor ckp baby boy..sebelum ni pun dah scan 3 4 kali doctor ckp baby boy..ira tak kisah baby boy or baby girl..yg penting baby sihat Alhamdulillah..

klau korang perhatikan betol2..ikot muka siapa baby ira ni...nmpak gemok kan..ramai yg cakp mcm muka ira...jgan jeles ye en.hubby, baby ikot muka mama nya...

tpi kan kadang2..time scan n bila real baby x sama rupanya..tak tahulah ye..tgok ajelah nanti time baby kuar..kita sama2 lihat ye :)


About pregnency 34week++

now ira dah 34week++, tak sabar nak tunggu cukup 9bulan (hati sudah berbunga-bunga nak dpt baby)

nak kongsi sikit about pregnency 34week++ ni..

berat: berat sekarang 82kg (red colour,sbb melebihi 80kg) ikot last checkup 24.9.12

gula dalm darah:  semuanya ok..2x kena minum air gula sbb keturunan..2 2 keputusan ok.tak de kencing manis...alhamdulilah :)

HB: K.0 ...masih kurang lagi..last checkup 10.6..paling terus tuari 8..skrg mkn iberet..(pdahal dah lma tak makn..kih.kih)

tekanan darah:  setakat ni ok..alhamdulillah

Tinggi rahim: terlebih dari jakaan temboh hamil (mgkin sbb perot tebal kot, ada org kata bby tinggi kot...agknyalah kan)

Kedudukan janin:  Alhamdulilah baby duduk ditempat yg sepatutnya..mgkin ira rajin pgi urut kot..

berat baby:  last checkup 33week berat baby 2.1kg..agak besar sikit,klau normal 1.9...so dpercepatkan due date bersalin :) (alaa cepat seminggu je)

keperluan baby 90% siap..ira dah siap paking untuk persiapan masuk hospital nanti..yelah..6.10.12 ira cukup 9bulan..mana tahu kot2 bby nak kuar time 9bulan 10hari je kan..ira nak sgat baby kuar 8.10.12 sbb sama date time nikah :)  (sbenarnya mmg mrancang nak berslin ikot time hari perkahwinan kitorang,tpi tak thu pulak org mgndung ni smpai 40week..-merancang mgndung untuk hadiah birthday suami + hari perkahwinan :) ) harap2 termakbul niat dihati ni..selalu jugak suh en.hubby ckp dgn baby time sapu minyak kat perot..



Pengalaman semasa Mengandung

bersarang lagi blog ni kan..ira ni..org sibuk cite pasal pgalaman bersalin,ira dok sibuk cite pgalaman mengandung!!!!  tak pe.untuk pgetahuan umum je kan..heheh

sekarang ni ira dah mgndung 34week++,caye mcm tak caye je kan..cepat je masa berlalu,rasa mcm baru je  
semalam mgndung..haha..x nak ngalah aku ni....
masa mula2 mgndung mmg bnyak sgat dugaannya..tak tahulah sbb blasan utk org sbuk mrncang mgndung ni kan..bukannya apa..dok mrncang sbb ekonomi.bukn sebab lain pun..klau boleh semua org nk mgndung lepas kawen ..kan.kan..kan...

masa mgndung 2bulan tu ira baru sibuk2 nak buat buku merah ( bagi ibu2 mgndung thulah buku merah tu kan,tak x tahu tu buat2 tahu je eh).kalau tak time tu taknak pun buat kad dulu.nak tunggu dalam 3bulan lebih baru buat..tpi dsbabkan time tu dah mula mabuk muntah2 + batuk x baik2...risaulah ira dngan kndungan kan..so gi lah buat kadnya..masa hari yg sama misi suh g klinik gp untuk amek darah + air kencing + scan semua.

tup tup air kencing kotor sbb & kurang air dalam bada..so kenalah tahan dekat klinik tu untuk masuk air..dari pagi tunggu smpai ke ptg..lepas msuk air tu air dlm bdan masih lgi kurg.doc suh g hospital.tpi x nak.ckp "saya akn cuba minum air masak bnyak2"..lepas tu dalam 2 3hari mkn selera sikit...then muntah2 semua...berlarutan lah batuk + muntah2 smpai 2kali masuk hospital..first masuk dekat hos kulai.sbb akk ipar keje citu,check pnya check terus kena than.tak de excusse(enth btol tk ejaannya,ngntam saje labu)..masuk air 10btol..tak tahan sbb dua2 tngan kena cucuk,wlaupun ira ni kuat kena cucuk amek darah n msuk air tak sakit,tpi kali ni sakit sbb tngannya dua2 bengkak sbb masuk ubat gastrik (time mgndung je ada gastrik).besoknya minta balik.doc x kasi,tpi dsbabkan duduk dlm bilik sorang2 tk best.ckp nk jgak blik.ckp nk masuk private.pdahal haram..hahaha..

second pulak masuk wad HSA..time tu pukul 2pagi tak than sgat muntah2 smpaikan air masak pun tak leh masuk dah.muntah je..smpai muntah darah hitam pekat..tekak sakit betol time tu..rasa mcm tak sgup dah.tak nak mgndung(smpai mcm tu sekali fikir)..so en.hubby bwak g emergency..amek no dalam 15minit terus di check doctor.cepat betol..agknya nurse tgok ira tk lrat sgt trus je masuk,pdahal masa tu ad org dtg dari pkul 8mlm x dipaggil2.punyalah ramai org..ira bernasib baik :)

ditahan wad mlm tu sbb air dah kering dlm bdan..3hari kat hos.air masuk ada dlam 16botol kot..dua2 tngn bengkak jgak..slamat doc hensem n baik time tu.hehe..(tpi masa mlm mula2 msuk tu doc india amek darah ira,darah x dpt kena korek2 urat.sakitnya.hnya Allah yg thu) time tu dapt balik pun sbb tipu jugak.air kncing tk ok lgi time tu.tpi g minum air durian belanda.terus serta merta air kencing jadi ok..heheh..so time doc pakar dtg check semuanya ok..doc yg biasa jaga ira tu snyum je..dia thu kot ira suka dpt balik...huhuhu..
time kat hospital tu dpt kawan.sama2 kes..tpi ira awal sikit due dari dia ( tpi dia ank no 3 tau.dia kata tak tahu yg ni susah pulak time mgndung..pnah jgak katanya masuk air 3botol dkt klinik swasta)..time kat hos tu mcm2 peskit jmpa.ada yg dah 7bulan ank mati dlam perot.kesiankan..mcm2lah jmpa..(mau tak nya.keje asyik meround 1 wad,saje cari kawn,smpai doc ckp awak ni sihat je tgok,jln saje..hehehe."bosanlah doc")

amek ko.pnjang gile kan ceritanya..hahaha...excited sgat nk bercerita,smpai tak sedar pnjang sgat2..nak masukkan gmbar2 semua dekat hp en.hubby..dia tk de plak tu..lastly nk bgi tahu berat ira turun 12kg tau.bnyak kan..huhuhu..

mabuk2 ni Alhamdulillah hnya 4bulan lebih..masuk 5bulan dah tak muntah2 dah..mkan berselera.sbb baiknya pun pgi berubat jugak..minta petua mak bidan..(tali kasut suami yg dah tak guna disimpulkan brapa kali ntah, mak bidan yg akn buat) tpi kita tak leh lah percaya sgat sbb takut pulak kurafat..alaa saje2 je..heheh..& masa tu letak minyak jeslin+minyak anugerah mak mentua kasi untuk sapu diperot....

sekarg ni dah 34week++ kan..berat sekarg dah 82kg..naik 20kg..kah.kah.kah..amek ko!!! gemok gedempol..

post gmbar sikit


masa ni gmbar time raya..tgok peha ira..hohoho..gemok kan..

ok lah thanks ye pda yg sudi baca :)  peacee yoooo