Tuesday, 2 April 2013

Apa pendapat korang?

As salam..ok lama dah ira x berblog ni kan..tetiba rasa mcm ad idea nak share dkt korang serba sedikit bab2 kecantikan ni..

ira mcm teringin nak kongsi cara2 makeup yg ira tahu..
mcm cara pkai foundation ke..yelah.korangkan bnyak tnya ira mcm mana itu ini kan..so ira nk share dkt blog ni lah..tpi ira share yg basic je..yg apa ira tahu.sbb ira bukan pro lgi..masih dlm proses blajar..

contohnya ira masukkan gmbar n terangkan cara2nya sekali..

ira pun akan kongsikan cara2 buat kek yg ira tahu..insyaAllah..x salah pun kan..

apa pendapat korang??

eheh ad lgi..baru2 ni ira ad join kelas kuih talam..best tau..bnyak ilmu n tips2 ira dpt.
insyaAllah klau ad rezeki n panjang umur ira akn meniaga kuih talam ni..dgn izin Allah..ira pun masih berlajar lgi :) 

korang semua doakan ira berjaya ye..insyaAllah..amin

Monday, 21 January 2013

akhirnya..tercapai jugak hasratku

haaaaacuuhhhhhh....bnyak dah abok....lamanya x update blog..

akhirnya..akhirnya..dpt jugak potong rambut yg dah merebang mcm singa ni..pujuk punya pujuk..en.hubby izinkan ku potong rambut..yaaaahoooo..

"alangkah indahnya..hati ini...param..param" (param org pntang)



rambut ni yg dah setahun,panjang gini rupa...sejak ada baby ni..mmg agk merimaskan rmbut pnjang ni..sbbnye rmbut tebal n lmbat kering..haaaaa alasan lah tu kan


rambut baruku..cantek x..tengok dari atas mmg cntek..cuba pntang bawah.amek ko.badan gemok pastu rmbut pendek alaaa alaaa bulat..kahkah..

murah je potong rmbut ni.baru rm23..gunting siap blow sekali :)

aaawwwww so sweet..kankan..hahaha..jgn jeles yeee..

Friday, 7 December 2012

Simple Cotton Tops

jom shopping baju..ira ada buat pre order simple cotton tops

RM38+7postage...free size...material cotton jersey..sleeve 70cm..hip 76-96...length 71cm..

tersangatlah sesuai untuk org yg pakai tudung mcm ira ni..kainnye sejuk okey :)

simple cotton top red 
simple cotton tops oren
simple cotton top grey
simple cotton top black,purple,blue

Wednesday, 5 December 2012

akhirnya

akhirnya kini pasti" ecehh..akhirnya akhirnya akhirnya..adha masuk buaii..

huaaaaaa, mama x nak.tpi nenek paksa sbb nenek kata susah nak buat keje nanti..

alaaaa tpi mama tgok adha dlm buai pun x lena apaaa..gek gok gek gok jugak


Dunia makeup lagi

yuhuuuu..ira in the blog!!!  alkisahnya saje je nak test makeup sorang budak ni..sebabnya 8hb ni ad 3org nak makeup for dinner.

lah lama x makeupkan.so cuba practiskan blik cara2 makeup,kot2 lupa step ke kan (padahal x pnah pun blajar makeup,poyo je lebih)

jom kita tgok gmbar minah yg rela hati mukanya diconteng ni
siap tepek gmbar before n after hokey..

so pada sesiapa yg nak ira makeupkan untuk dinner boleh saje..chargenye hanya rm60 untuk dinner hokey :) peace yooww bobye

cinta hati tukar baju

cinta hati tukar baju!!! 18X je boleh tonton ye..bawah umur x mooo..

inilah cinta hati ku...korang2 jgan otak kuning eh..hihi

tukar casing & screen HELLO KITTY..huyuuu..sekarang sibuk dgn hello kitty kan..aku nak jugaklahh..

tanjat mama

adha ni ada hobi yg agak menakutkan..suka sgat tido telungkup..mula2 mengiring pastu tetiba tertiarap..pastu pandai pulak angkat kepala..

adakah nk pndai meniarap?? adakah?? apakah?? bagaimanaka?? oohh tidakk!! x mungkin lah kan,umur baru sebulan.setahun jagung pun belum lagi tauu...

sbnarnya adha ni ikot hobi pelik papanya..tido meniarap gini.


Thursday, 29 November 2012

Lena Tido di TIAAK

TIAAKK nama pasar..yg sbrnya ketiak..baby adha selalunya time tido dibedung, klau x bdung pun mesti kena mengiringkan dia...

tpi sejak dua menjak ni mood dia kurang baik..asyik nak mengegek je..so jaln terbaiknya ira letaklah dkt tiakk.barulah lena..senang pun senang.klau mgegek nak susu je,zaaasss terus je bgi tnpa duduk :) pemalas punya mak,sajelah tu buat alasan nak tido sama2 adha..

layan sikit gambar adha di tiaakk mamanye..kehkeh


Wednesday, 28 November 2012

Gaya Tidoo

budak baik ni..suka sgat tido mengiring tanpa bantal..kang kalau letak bantal abis terlungkup..

ni ikot ajaran sesat dari papa dia lah ni..tido x berbantal




Muhammad Adha Kharamy

saje je nak tepek gambar adha..gmbarnya berlambak sangat dekat hp ni haaa
w







Memuting

okey #babyadha dah start memuting..sbabnya #babyadha kuat sangat mnyusu..kalau terjaga   mesti nak menyusu x pun mengempeng..kadang2 x menyempat ira nak mandi n makan..terpekiklah dia..

yg sbrnya mak ira yg suruh bagi puting nye..kalau nak ikotkan ira x nak bgi, kalau ira ad x buat apa2, ira sangup bgi netek wlaupun adha dah kenyang smpai muntah..abis dah dia nk susu je.apa lg sumbatlah..haha

 
begini lah rupa adha memuting

kalau betol2 dia nak susu,mata adha akn bukak begini (yelah pelik,sdut2 x keluar hasil kan)

mulalah menangis tanggalkan puting nak susu betol..kah.kah
apa lgi angkut lah bagi netek


lepas je menetek,apa lagi tidolah

Serupa tapi tak Sama

serupa tapi x sama!! maksudnya serupa muka tapi x sama jantina nyaa..

ramai sgt kt FB ckp muka #babyadha sama dgan ira..family ira pulak ckp sama muka papanye..yg sebenarnya muka adha ni campur2.sikit papa sikit mama..barulah adil :)



korang buatlah penilaian dari gambar ni yee..jawapan di tangan anda :) cuba perhatikan gambar ira..tangan & telinga :)

Pil Noriday

Pil Noriday perancang keluarga..ira ambil pil ni untuk merancang dpt ank..klau boleh nak skip 2thun..

mmglah ira bersalin normal,bila2 je boleh nk mgndung lagi..tpi masih fobia tu kalau ingat saat2 baby nak keluar..terbayang2..fuuhhh

kalau diizin kan Allah biarlah 2thun kosong.jgn lelama..yelah.nak jadi mama vouge.hehe.(yg senarnya nak ank tu besar sekali gus,sekolah,belajar sesama).tu pun kalaulah boleh.

tpi kan.rmai org kata makan pil tu akan gemok,bila stop senang lekat..yeke!!!!!!

alaaaa pokok pangkalnya diri sendiri kan..x pe.kita cubalh dulu yeee


Ruam baby

ok ira nak share sikit sabun ruam untuk baby adha...biasalah babykan,kulit mestilah snstif, lagi2 baby yg jenis berlipat2 dilengan,leher,peha.

kalau dah berkepam je,berpeluh pun sembunyi area kepam tu..kalau cium baby,lagi2 dekat leher..urrmmm lomak bercream..

kalau ira dah mula nmpak dkt leher n peha adha merah2,ira cepat2 mandikan adha guna sabun ruam tu..yelah.takot jadi makin teruk..

buat masa ni ira guna sabun tu ok sgt..tersgtlah sesuai dgn baby adha.kadang2 bila mandikan guna sabun tu 2x dah nmpak kesannya.mmg akn hilang merah tu..

tpi harganya x hingatt!! mahal kot.kecik je sabunnya dah rm48 x silap kott..ke rm38 gitulah..

kalau belum nk merah2 tu ira guna jonhson's..yelah.jimat..baby adha pnya pmpers pun 3bundle sebulan (54pcs)..

ni lah sabunnya tu..boleh guna dari hujung rambut hingga hujung kaki okey..ad bnyak jenis.klau boleh nk beli tu tnyalh org yg jual tu dulu.ira beli dekat jusco punya babyshop :)

Tuesday, 27 November 2012

PUtera kesayangan mama & papa

Muhammad Adha kharamy..maksudnya..kemuliaan ku :)

mula2 nak bgi nama aaron kharamy.tpi disebabkan dia x keluar2,so ira n en.hubby bincang mgkin dia x nak nama aaron..letak nama kharamy je..tup2 dia keluar betol2 raya Aidiladha.atoknya suh letak adha..jadilah adha kharamy...

tpi bila time nak buat surat beranak MIL suh tmbah muhammad depannya..jadilah Muhammad Adha Kharamy...baik2 nak nama pendek mcm mama nye terus jadi panjang berjela..

x pelah.yg penting nama tu maksud yg baik..kan.kan.adha pun dah masuk 32hari..lagi 12hari nak abes pantang.berat adha pun dah 5kg..cepat je naik.adha kuat mnyusu mau x nye bambam..

tepek sikit gelagat adha masa berpantang yg mcm x ni..