Friday, 7 December 2012

Simple Cotton Tops

jom shopping baju..ira ada buat pre order simple cotton tops

RM38+7postage...free size...material cotton jersey..sleeve 70cm..hip 76-96...length 71cm..

tersangatlah sesuai untuk org yg pakai tudung mcm ira ni..kainnye sejuk okey :)

simple cotton top red 
simple cotton tops oren
simple cotton top grey
simple cotton top black,purple,blue

Wednesday, 5 December 2012

akhirnya

akhirnya kini pasti" ecehh..akhirnya akhirnya akhirnya..adha masuk buaii..

huaaaaaa, mama x nak.tpi nenek paksa sbb nenek kata susah nak buat keje nanti..

alaaaa tpi mama tgok adha dlm buai pun x lena apaaa..gek gok gek gok jugak


Dunia makeup lagi

yuhuuuu..ira in the blog!!!  alkisahnya saje je nak test makeup sorang budak ni..sebabnya 8hb ni ad 3org nak makeup for dinner.

lah lama x makeupkan.so cuba practiskan blik cara2 makeup,kot2 lupa step ke kan (padahal x pnah pun blajar makeup,poyo je lebih)

jom kita tgok gmbar minah yg rela hati mukanya diconteng ni
siap tepek gmbar before n after hokey..

so pada sesiapa yg nak ira makeupkan untuk dinner boleh saje..chargenye hanya rm60 untuk dinner hokey :) peace yooww bobye

cinta hati tukar baju

cinta hati tukar baju!!! 18X je boleh tonton ye..bawah umur x mooo..

inilah cinta hati ku...korang2 jgan otak kuning eh..hihi

tukar casing & screen HELLO KITTY..huyuuu..sekarang sibuk dgn hello kitty kan..aku nak jugaklahh..

tanjat mama

adha ni ada hobi yg agak menakutkan..suka sgat tido telungkup..mula2 mengiring pastu tetiba tertiarap..pastu pandai pulak angkat kepala..

adakah nk pndai meniarap?? adakah?? apakah?? bagaimanaka?? oohh tidakk!! x mungkin lah kan,umur baru sebulan.setahun jagung pun belum lagi tauu...

sbnarnya adha ni ikot hobi pelik papanya..tido meniarap gini.


Thursday, 29 November 2012

Lena Tido di TIAAK

TIAAKK nama pasar..yg sbrnya ketiak..baby adha selalunya time tido dibedung, klau x bdung pun mesti kena mengiringkan dia...

tpi sejak dua menjak ni mood dia kurang baik..asyik nak mengegek je..so jaln terbaiknya ira letaklah dkt tiakk.barulah lena..senang pun senang.klau mgegek nak susu je,zaaasss terus je bgi tnpa duduk :) pemalas punya mak,sajelah tu buat alasan nak tido sama2 adha..

layan sikit gambar adha di tiaakk mamanye..kehkeh


Wednesday, 28 November 2012

Gaya Tidoo

budak baik ni..suka sgat tido mengiring tanpa bantal..kang kalau letak bantal abis terlungkup..

ni ikot ajaran sesat dari papa dia lah ni..tido x berbantal




Muhammad Adha Kharamy

saje je nak tepek gambar adha..gmbarnya berlambak sangat dekat hp ni haaa
w







Memuting

okey #babyadha dah start memuting..sbabnya #babyadha kuat sangat mnyusu..kalau terjaga   mesti nak menyusu x pun mengempeng..kadang2 x menyempat ira nak mandi n makan..terpekiklah dia..

yg sbrnya mak ira yg suruh bagi puting nye..kalau nak ikotkan ira x nak bgi, kalau ira ad x buat apa2, ira sangup bgi netek wlaupun adha dah kenyang smpai muntah..abis dah dia nk susu je.apa lg sumbatlah..haha

 
begini lah rupa adha memuting

kalau betol2 dia nak susu,mata adha akn bukak begini (yelah pelik,sdut2 x keluar hasil kan)

mulalah menangis tanggalkan puting nak susu betol..kah.kah
apa lgi angkut lah bagi netek


lepas je menetek,apa lagi tidolah

Serupa tapi tak Sama

serupa tapi x sama!! maksudnya serupa muka tapi x sama jantina nyaa..

ramai sgt kt FB ckp muka #babyadha sama dgan ira..family ira pulak ckp sama muka papanye..yg sebenarnya muka adha ni campur2.sikit papa sikit mama..barulah adil :)



korang buatlah penilaian dari gambar ni yee..jawapan di tangan anda :) cuba perhatikan gambar ira..tangan & telinga :)

Pil Noriday

Pil Noriday perancang keluarga..ira ambil pil ni untuk merancang dpt ank..klau boleh nak skip 2thun..

mmglah ira bersalin normal,bila2 je boleh nk mgndung lagi..tpi masih fobia tu kalau ingat saat2 baby nak keluar..terbayang2..fuuhhh

kalau diizin kan Allah biarlah 2thun kosong.jgn lelama..yelah.nak jadi mama vouge.hehe.(yg senarnya nak ank tu besar sekali gus,sekolah,belajar sesama).tu pun kalaulah boleh.

tpi kan.rmai org kata makan pil tu akan gemok,bila stop senang lekat..yeke!!!!!!

alaaaa pokok pangkalnya diri sendiri kan..x pe.kita cubalh dulu yeee


Ruam baby

ok ira nak share sikit sabun ruam untuk baby adha...biasalah babykan,kulit mestilah snstif, lagi2 baby yg jenis berlipat2 dilengan,leher,peha.

kalau dah berkepam je,berpeluh pun sembunyi area kepam tu..kalau cium baby,lagi2 dekat leher..urrmmm lomak bercream..

kalau ira dah mula nmpak dkt leher n peha adha merah2,ira cepat2 mandikan adha guna sabun ruam tu..yelah.takot jadi makin teruk..

buat masa ni ira guna sabun tu ok sgt..tersgtlah sesuai dgn baby adha.kadang2 bila mandikan guna sabun tu 2x dah nmpak kesannya.mmg akn hilang merah tu..

tpi harganya x hingatt!! mahal kot.kecik je sabunnya dah rm48 x silap kott..ke rm38 gitulah..

kalau belum nk merah2 tu ira guna jonhson's..yelah.jimat..baby adha pnya pmpers pun 3bundle sebulan (54pcs)..

ni lah sabunnya tu..boleh guna dari hujung rambut hingga hujung kaki okey..ad bnyak jenis.klau boleh nk beli tu tnyalh org yg jual tu dulu.ira beli dekat jusco punya babyshop :)

Tuesday, 27 November 2012

PUtera kesayangan mama & papa

Muhammad Adha kharamy..maksudnya..kemuliaan ku :)

mula2 nak bgi nama aaron kharamy.tpi disebabkan dia x keluar2,so ira n en.hubby bincang mgkin dia x nak nama aaron..letak nama kharamy je..tup2 dia keluar betol2 raya Aidiladha.atoknya suh letak adha..jadilah adha kharamy...

tpi bila time nak buat surat beranak MIL suh tmbah muhammad depannya..jadilah Muhammad Adha Kharamy...baik2 nak nama pendek mcm mama nye terus jadi panjang berjela..

x pelah.yg penting nama tu maksud yg baik..kan.kan.adha pun dah masuk 32hari..lagi 12hari nak abes pantang.berat adha pun dah 5kg..cepat je naik.adha kuat mnyusu mau x nye bambam..

tepek sikit gelagat adha masa berpantang yg mcm x ni..



Wednesday, 7 November 2012

Pengalaman Bersalin part2

5:30pm
sampai di HSI..terus masuk bilik saringan untuk check bukaan..Alhamdulillah doc perempuan yg check jalan..seluk buat kali kedua,sama jugak.x sakit :) bukaan pun dah 4cm..terus dimasukkan di labor room..
bkan terus masuk ye,tunggu dulu..doc buat surat n check bilik kosong ke tidak..masa tgah doc mnunggu tu mcm2 dgar org sakit2.ad yg kna mrah (kna mrah sbb angkat bontot masa kena seluk,doc tu  gnas kot,doc prmpuan gak) mgkin lain org lain.ira alhamdulillah dpt yg ok :)

6:30pm
masuk labor room..belum sakit2 lgi..msih rilex2..doc lain pulak masuk, kumpul brg2 (masa ni boleh plak trfikir,aku nk bersalin dah ke!!!)
sbnrnya x pun.brg2 tu untuk pecahkan air ketuban+alat buang najis..ternmpak pulak besi panjang mcm chopstik tu..tpi pnjang lgi ye..tau dah tu alat pecah ketuban sbb pnah bca blog org :)
doc perempuan jugak..masukkan air dkt tngan dulu..pastu masukkan tiup panjang(alaa mcm saluran msuk air tu) sakit nyilu+pedih..doc:awak dah kencing ke tadi..ira:aah.(bila dah kncing so air x keluarlah kan) doc:saya nk pecahkan air ketuban...seluk dulu then masukkan besi tadi..pop terus banjir+panas..Alhamdulillah x sakit cuma msukkan tiub tu nyilu..


7:15pm
doc: sya dah call suami awak,nanti dia masuk,dia pgi smbahyang dulu (bgusnya doc,sya x tnya dia dah bgi tahu)
ira:ok


8:00pm
en.hubby pun sampai.ira blum sakit lagi..tepek sikit gmbar


masih senyum2+ posing2

9:30pm
kena induce (masuk ubat melalui air yg dmsukkan tadi,jdi double)..kena injection di bontot(ubat tahan sakit buat mgntok)
KENA INDUCE SBB X SAKIT LGI,BABY PUN TIDO DLM PEROT(syok sgt dlm perot kot)

10:30pm
dah mula sakit..x tahan dah..en.hubby x putus2 bgi semangat..baca sama2 dgn en.hubby LAILAHAILAANTA SUBHANA IN KUNTUM MINALZOLIMIN (sentiasa amalkan ni time mgndung,bila sakit2 baca ni insyaAllah kurang)
sister dtg check bukaan,baru 5cm..(sister yg jaga ira time bersalin,baik sgt orgnye.sgt memahami)
sister: jgn teran baru 5cm

tido2 ayam.sakit lgi.TERTERAN..sister n doc dtg check bukaan masih 5cm.
doc:awak teran ye tadi,kepala baby benjol ni..knpa teran..kesian baby awak kepala dah benjol..sabar..
ira:saya x tahan
sister:kita x boleh tolong apa2.hnya ubat than sakit tu ajelah kita boleh bagi,tadi dkt bontot n air ni..cuba tido..
ira pun tido2 ayam.x mo teran.sian baby...

11:30pm
terjaga..sakit x tahan lgi..
en.hubby:lailahailaanta subhana in kuntum minalzolimin
ira:baca dgn trsekat2,suara mcm x bleh nk keluar (penangan sakit tu tau)
ira:sakit.sakit.sakit.x boleh tahan lgi dah.x boleh tahan (masa ni mcm2 fikir,rasa mcm ya Allah pnjangke nyawa aku ni,fikir lagi operation je lah.x tahan dah) smpai mcm tu sekali sakitnya tau..huhu..
en.hubby risau terus pgil sister yg jga ira, sister terus check bukkan dah 8cm..
sister:kita cuba teran,sya nk tgok awak pndai x teran..
teran punya teran smpai full,tetiba doc dlm 5org masuk (baik2 dari awal doc perempuan je yg check ira,ni trus doc lelaki pun ad.huuhhh.)x pelah,dh nmanya brsalin di kerajaan kan...
teran2..2org doc tolong tekan perot,pegang kaki(kakikena gntung last2 minit),yg bagi semangat..2org sister n en.hubby..

12:05am
keluarlah putera kesayangan muhammad adha kharamy..sister tunjuk kepala baby yg benjol tu..ala siannye..baby diletakkan atas perot..berkali2 ira cium baby.en.hubby azankan baby atas perot..

bla bla bla..ok sesi MENJAHIT
mula2 x sakit cuma nyilu2,tpi bila smpai dekat kulit tu..aduhai..sakitnya..(sakit bersalin lgi sakit tau)..time ni sempat berbual2 dgn sister,dia tnya mcm mana rasa mcm serik x, ira ckp serik sgt2.tunggulah 2 3tahun nanti.insyaAllah..
#masa dok sibuk meneran dlm 3x ira munta ijau efect ubat than sakit tu..kepala pun senoneng n mamai2..

di hantar ke wad..ira amek second class..rasa mcm dkt hos swasta tau..katil ad 4,bilik aircond..selesa..toilet semua dalm tu..tq k.long :)
so pada ira x brsalin swasta pun x pe..sakit sama je,layanan dia pun ok lah..cuma diri kita sndiri je..rasanyalah..hehehe



keadaan bilik second class tu

12:30pm
boleh balik rumah..yeeahh..tpi sebelum tu ad check bawah lgi tau..seluk..alhamdulillah x sakit pun..hehehe..

ok pnjang sudah kan..


Tuesday, 6 November 2012

Pengalaman Bersalin part 1

eceehh siap ada part2 lgi kan..bukannya apa takot nak cerita panjang2 nanti boring pulak nak baca kan..so kita bhagikan kpada part2 yerk..

bermulah kisahhhhh..hehe..2 3hari seblum bersalin tu tiap mlm ada rasa sakit2..tpi sakit main2 je..sakit sengugut gadegade..

25.10.2012
saje nak ajak en.hubby g scan baby dlam perot ni..nak check air ketuban cukup ke tidak.kedudukan baby ok ke tidak n mcm2 lgi lah..biasalah..ank pertama..excited mestilah ad kan..x sabar nak tunggu baby keluar :)
time ni my sis k.long suh check bukaan sekali,kot2 mana tahu dah ad jln tpi x ad tanda..

12:10pm
check di hospital columbia..mcm biasa jmpa doc.Rohaini..check air ketuban semua cukup..kedudukan uri..kedudukan baby.doktor kata baby dah masuk laluan then doc nak check bukaan kot2 mana tahu dah ad jaln (mmg nak check pun sbnarnya)
check bukaan bermakna DISELUK, alhamdulillah x sakit..doc rohaini pun buat dgn slow2 sbb en.hubby dah ckp ira tkot kna seluk..tu dia kata kita buat slow2..betol mmg x sakit..
bukaan pun dah 3 4 cm, so doc buatkan surat ke HSI( mmg nk brsalin situ)..
en.hubby tnya doc boleh pgi mlm x,doc ckp tkot x sempat sbb dinding rahim ira nipis.dah 3/5 mcm tu..bila2 boleh bersalin..klau brslin dgn dia pun dia trus msukkan labor room (tpi x lah berslin dgn dia,hospital columbia kot.mahal tu.klau normal 3k lebih..tu klau normal..klau operation maunya 7k..x mampu2) then dia ad ckp lepas dia check akan keluar darah lendir.mmg pun keluar time ira kncing..

lepas check tu teruslah bagi tahu family semua..lepas keluar darah kata org kita akan sakit kerap..tpi ira x rasa pape pun,cuma rasa baby mgeras kejap2..
sempat lgi ira g mkn dkt Nandos dgn k.long n kwn2 ofis dia..mkn peri peri hot.en.hubby extra hot..sedap2..mkn puas2,lpas ni kena pntang..
call mak ckp dah masak blum lauk untk hari raya,takot x smpat..hehe..
sempat lgi jalan2 jusco sikit n g jalan mydin..blum rasa sakit,jlnlah apa lgi kan..hehe

smpai je rumah siap2 kemas barang semua..packing apa yg patut..
g dapur,tgok lauk..yeeahhh mak dah masak lauk ayam kuah kacang+rendang daging+ketupat segera :)..apa lgi mandi dulu.hehe.pastu baru mkn..
lepas mkn terus minta maaf dgn mak ayah n minta doakan spaya ira mudah bersalin dgn izin Allah.

4:30pm
gerak pgi hospital sultan ismail JB..

#ok panjang berjela sudah part 1 ni kan..klau x meleleh air liur nk baca pnjang2+jenuh mata kan)

bersambung⇨

Friday, 12 October 2012

perot mengeras





dugaannya kan org mgndung ni..mcm2 dugaan,lepas satu satu..mcm ni lah mak aku time mgndungkan aku dulu...belajar bersabar nk jadi seorang ibu..

sabar ye wahai hati..x lama lagi baby kuar dah..

perot asyik kerak je hari ni..bila jalan dekat tesco tadi rasa sakit bwah perot.bila duduk rasa mgeras..pastu muntah..nk kata mkn memacam x.nak kata perot kosong pun x..mgkin muntah sbb x tahan perotnya mgeras..

kadang2 tu mgeras smpai sakit tulang rusuk..x tahu dah nk buat apa lgi..sapu minyak ajelah pnyelamat..

DUGAAN DUGAAN

Tuesday, 9 October 2012

Baby Mama & Papa



comel x.comel x.en.hubby yg buat ni...tgah2 bosan x de keje buat bnda ni...

Aaron Kharamy.tulah nama ank kotorg nnti..tu pun if ank boy lah..if yg keluar girl2 kitorg letak nama Auny Khayrany,sedap x!! hehe..

usap2 perot.rasa x sabar nak bby kuar..

sejak 3.4hari ni perot mcm sakit2 sgungut kecik sikit.n ad kuar ketulan putih jernih tpi x de darah..adakah????

tadi g checkup at klinik desa...nurse pah ckp,baby dah masuk laluan n kata dia berat baby 3.3kg dlm tngan..yeke!! nak scan tpi malas.huhu..yg pling best dia ckp kaki awk mcm bengkak tpi x pun..ira ckplah aah,badan ni gemok..kaki pun gemok.mau x nya berat naik 20kg lebih..

agak2 boleh kurus balik x ekk!! risaunya..penatlah bdan gemok ni..

Happy Anniversary 1years (8.10.11)

pejam celik pejam celik dah setahun dah kami berumh tangga :) macm baru je kenal rasanya..(pdahal kenal dah 3thun lebih)..

sekrg ni tgah tunggu org ketiga keluar :) x sabarnya lahai rasa.."baby2 cepat ye keluar dlm perot mama..papa n mama x sabr nk baby keluar"...yg sbnrnya x nak smpai due.sbbnya takot kena than wad lelama n x nk czer..mudah mudahan Allah permudahkan semuanya :)

nak post sikit gmbar kenangan kawen :)





ni gmbar msakan smperna anniversary hari tu..en.hubby teringin.so dgn seikhlas n penuh kasih sayang ira masak.



Thursday, 4 October 2012

Product Berpantang

saje nak share sikit barang pntang ira nanti..x beli keseluruhan..sikit2 dulu.sbb x pasti sama ad cazer or normal kan..tpi klau boleh mintak2lah normal..amin..

nak post sikit gambar


bengkung, mmg penting benda ni.x kiralah cazer or normal kan...kalau x,mgelebehlah perot n bontot ni..huhu..ira beli product jnama Atika Beauty..mulanya ira nk beli bengkung tanamera tpi x ad pulak,cuma yg set shaja ada...pastu berpaling pada bengkung mak dara..pgilah kedai jamu..then org jamu tu rekemen beli atika beauty..sbb ramai orgbeli..then katanya bagus sbb ad dua tali..harganya pun murah.hnya rm38..so apa lgi..belilah...


ni pulak tungku tanamera..tungku berfungsi untuk buang angin dlm bdan n kempis kan perot n urat n mcm2 lah..gunanya pun senang..x pyah rebus or kukus..hanya masuk microwave then boleh guna..sgt senang :) ira beli ni dekat colours medini.


losyen penganti param...losyen ni dulu mmg ira guna,sgtlah bagus n panas..badan ringan je..kalau pakai terus rasa nk berak.lawaskan pun ye..betol2 bakar lemak ni..huhu..selulit pun pudar..mmg best.murah je.rm30..boleh than dlm 1blan lebih
..


bio oil..mmg guna pun masa mgndung ni..untuk hilangkan selulit..org kata lepas je bersalin, letak bio oil dekat kapas then cuba lap perot cmfirm hitam kapas..tpi ira blum try lgi.org ckplah kan..


ok..buat masa ni tu je yg penting2 kena ada..mcm losyen or sabun or scrub tu mmg dah ad lah kan..x yah nk beli2 dah..pakai je.x yah membazir..fungsinya pun sama..mcm pilis nanti suami beli dekat kampung..time dah bersalin..ad lgi nak kena beli.tpi tadi x de stock pulak.so kenalah tunggu..

ok.tu je..panjang berjeler kan membebel..thank ye korng2 yg sudi baca :)







Monday, 1 October 2012

Akar siti fatimah

cerita aikit pasal akar siti fatimah ni..koramg pnah dengar x..ira mmg tahulah pasal ni,sbb slalu dok tngok kakak2 ira guna akar ni time2 nak bersalin..

akar siti fatimah ni hnya terdpat di mekah, tpi x tahulah klau ada2 org jual dekat mlaysia ni...akar siti fatimah ni digunakan untk air selusuh (untuk memudahkan bersalin dgan izin Allah) org kata lebih bgusnya rendam guna air zam zam or air selusuh..

skrg ni pun en.hubby dah buatkan dah air selusuh + yaasin untuk ira..ira minum time mlm,sbb kdang2 sakit perot n klengkang..

insyaAllah dapatlah ira nak sgt bersalin normal dgn izin Allah.amin.

akar aiti fatimah ni org kata rendam time dah betol2 sakit bersalin..nanti akarnya akan kembang dengan sendirinya(klau nk berslin akan kmbng,klau x kmbng blum tiba masanya)...bila dah sakit agak2 5minit sekali tu,minum airnya..insyaAllah dipermudahkan...

ira nak post sikit gmbar akar siti fatimahnya..ira blum rndam lagi sbb blum tiba msanya kan..



Manusia vs Barbie Doll

zaman sekarng ni mcm2 trjadi..manusia mnyerupai barbie doll lah..pelik pelik je dengar..tapi mmg knyataan pun..sbb kluar surat khabar semlm (suamu yg ckplah, ira x tgok pun)

bnda ni dah lama ira tahu,tgok dkt internetlah..sbbira ni peminat setia cerita barbie version cartoon..ckp je tajuk cerita.ira tahu jlan cerita..cewaahh..tpi mmg betol..kadang2 sngup beli bnyak2, tgok je mgadap tv..en.hubby pun dah faham sgt..smpai dia kata "tgoklah crita cartoon tu,jgn smpai muka ank u mcm cartoon..asyik tgok cartoon aje" hahaha..adakah patut bgitu pulak dia ckp..

berbalik pada cerita...jom korang tngok gmbar manusia vs barbie doll ni

















kalau tengok betol2..menakutkan pun ad bila tgok muka diorg ni..mgkin sbb solekan diorg jadi mcm ni kot..bab body diorg tu x leh nk kata apalah..mmg macam anak patung barbie..ntah2 diorg buat pmbedahan kot..keh.keh.keh..memandai je aku ni kan..