Friday, 28 September 2012

Pengalaman semasa Mengandung

bersarang lagi blog ni kan..ira ni..org sibuk cite pasal pgalaman bersalin,ira dok sibuk cite pgalaman mengandung!!!!  tak pe.untuk pgetahuan umum je kan..heheh

sekarang ni ira dah mgndung 34week++,caye mcm tak caye je kan..cepat je masa berlalu,rasa mcm baru je  
semalam mgndung..haha..x nak ngalah aku ni....
masa mula2 mgndung mmg bnyak sgat dugaannya..tak tahulah sbb blasan utk org sbuk mrncang mgndung ni kan..bukannya apa..dok mrncang sbb ekonomi.bukn sebab lain pun..klau boleh semua org nk mgndung lepas kawen ..kan.kan..kan...

masa mgndung 2bulan tu ira baru sibuk2 nak buat buku merah ( bagi ibu2 mgndung thulah buku merah tu kan,tak x tahu tu buat2 tahu je eh).kalau tak time tu taknak pun buat kad dulu.nak tunggu dalam 3bulan lebih baru buat..tpi dsbabkan time tu dah mula mabuk muntah2 + batuk x baik2...risaulah ira dngan kndungan kan..so gi lah buat kadnya..masa hari yg sama misi suh g klinik gp untuk amek darah + air kencing + scan semua.

tup tup air kencing kotor sbb & kurang air dalam bada..so kenalah tahan dekat klinik tu untuk masuk air..dari pagi tunggu smpai ke ptg..lepas msuk air tu air dlm bdan masih lgi kurg.doc suh g hospital.tpi x nak.ckp "saya akn cuba minum air masak bnyak2"..lepas tu dalam 2 3hari mkn selera sikit...then muntah2 semua...berlarutan lah batuk + muntah2 smpai 2kali masuk hospital..first masuk dekat hos kulai.sbb akk ipar keje citu,check pnya check terus kena than.tak de excusse(enth btol tk ejaannya,ngntam saje labu)..masuk air 10btol..tak tahan sbb dua2 tngan kena cucuk,wlaupun ira ni kuat kena cucuk amek darah n msuk air tak sakit,tpi kali ni sakit sbb tngannya dua2 bengkak sbb masuk ubat gastrik (time mgndung je ada gastrik).besoknya minta balik.doc x kasi,tpi dsbabkan duduk dlm bilik sorang2 tk best.ckp nk jgak blik.ckp nk masuk private.pdahal haram..hahaha..

second pulak masuk wad HSA..time tu pukul 2pagi tak than sgat muntah2 smpaikan air masak pun tak leh masuk dah.muntah je..smpai muntah darah hitam pekat..tekak sakit betol time tu..rasa mcm tak sgup dah.tak nak mgndung(smpai mcm tu sekali fikir)..so en.hubby bwak g emergency..amek no dalam 15minit terus di check doctor.cepat betol..agknya nurse tgok ira tk lrat sgt trus je masuk,pdahal masa tu ad org dtg dari pkul 8mlm x dipaggil2.punyalah ramai org..ira bernasib baik :)

ditahan wad mlm tu sbb air dah kering dlm bdan..3hari kat hos.air masuk ada dlam 16botol kot..dua2 tngn bengkak jgak..slamat doc hensem n baik time tu.hehe..(tpi masa mlm mula2 msuk tu doc india amek darah ira,darah x dpt kena korek2 urat.sakitnya.hnya Allah yg thu) time tu dapt balik pun sbb tipu jugak.air kncing tk ok lgi time tu.tpi g minum air durian belanda.terus serta merta air kencing jadi ok..heheh..so time doc pakar dtg check semuanya ok..doc yg biasa jaga ira tu snyum je..dia thu kot ira suka dpt balik...huhuhu..
time kat hospital tu dpt kawan.sama2 kes..tpi ira awal sikit due dari dia ( tpi dia ank no 3 tau.dia kata tak tahu yg ni susah pulak time mgndung..pnah jgak katanya masuk air 3botol dkt klinik swasta)..time kat hos tu mcm2 peskit jmpa.ada yg dah 7bulan ank mati dlam perot.kesiankan..mcm2lah jmpa..(mau tak nya.keje asyik meround 1 wad,saje cari kawn,smpai doc ckp awak ni sihat je tgok,jln saje..hehehe."bosanlah doc")

amek ko.pnjang gile kan ceritanya..hahaha...excited sgat nk bercerita,smpai tak sedar pnjang sgat2..nak masukkan gmbar2 semua dekat hp en.hubby..dia tk de plak tu..lastly nk bgi tahu berat ira turun 12kg tau.bnyak kan..huhuhu..

mabuk2 ni Alhamdulillah hnya 4bulan lebih..masuk 5bulan dah tak muntah2 dah..mkan berselera.sbb baiknya pun pgi berubat jugak..minta petua mak bidan..(tali kasut suami yg dah tak guna disimpulkan brapa kali ntah, mak bidan yg akn buat) tpi kita tak leh lah percaya sgat sbb takut pulak kurafat..alaa saje2 je..heheh..& masa tu letak minyak jeslin+minyak anugerah mak mentua kasi untuk sapu diperot....

sekarg ni dah 34week++ kan..berat sekarg dah 82kg..naik 20kg..kah.kah.kah..amek ko!!! gemok gedempol..

post gmbar sikit


masa ni gmbar time raya..tgok peha ira..hohoho..gemok kan..

ok lah thanks ye pda yg sudi baca :)  peacee yoooo

No comments:

Post a Comment