Friday, 28 September 2012

Tanda tanda Bersalin

sekali gus update blog ni..sbb tgah bnyak idea nk dikerah ni haaaa...

first thing nk cite tanda tanda awal bersalin

bayi turun kebawah
-perot menjadi ringan sekitar 2minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun menurun ke dalam kawasan rangka tulang pelvis
-sakit di bahagian kelengkang kerana bayi menekan ( sakit ni time baring,sakit smpai ke tongking bontot)
-kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencing (dari awal mgndung mmg asyik kncing je)
-sakit perot/memulas (sakit perot dekat bawah,pgi urut bidan ckp kepala baby dah dekat tmpurung)
-kerap buang air besar ( pantang mkn.mesti kuar balik..pdahal mkn sikit je dah rasa penuh)
-kerap terkentut
semua ni ira dah rasa cuma kerap terkentut je mcm kurang.time nak buang air besar je kentut tak henti..adakah!!! betulkah!! lgi 2minggu ke..boleh ke sama date yg dirancang 8.10.12 (masa ni 36week++)

Keluar lendir pekat /berdarah + rahim mula menipis
-lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum barsalin. ( belum ada lagi tnda2 ni..mgkin time2 nak bersalin nanti kot )

Sakit belakang
-bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
untuk mengurangkan sakit belakang, posokan diri anda seperti merangkak dan angkat kaki 1 per 1..minta suami anda urut belakang anda semasa berbaring mengiring. (sekarang ni mmg kerap sakit pinggang..tidur pun sakit pinggang.mlm2 terjaga sbb sakit pinggang n perot..suh en.hubby urut :) )

sakit belakang + sakit ari2
-sakit yg kerap.iaitu sakit kontraksi kerana pintu rahim akan terbuka (yg ni mmg belum lah kan,takot dengar)

Pecah air ketuban
-air ini biasanya keluar bnyak dari vagina. warnanya jernih tanpa bau. ( yg ni dah semestinya belum lgi kan..mgkin lambat lagi..time2 nak bersalin kot.tak pun time doktor yg pecahkan air ketubannya)

~Setiap orang lain-lain sakitnya..tgok pada individu masing2..ira harap2 semuanya dipermudahkan dan berjalan dengan lancar..insyaAllah..amin :) harap kwn2 doakan yg terbaik untuk ira n baby ni ye..
thank ye u'all :) lovee u.
facebook

No comments:

Post a Comment