Tuesday, 6 November 2012

Pengalaman Bersalin part 1

eceehh siap ada part2 lgi kan..bukannya apa takot nak cerita panjang2 nanti boring pulak nak baca kan..so kita bhagikan kpada part2 yerk..

bermulah kisahhhhh..hehe..2 3hari seblum bersalin tu tiap mlm ada rasa sakit2..tpi sakit main2 je..sakit sengugut gadegade..

25.10.2012
saje nak ajak en.hubby g scan baby dlam perot ni..nak check air ketuban cukup ke tidak.kedudukan baby ok ke tidak n mcm2 lgi lah..biasalah..ank pertama..excited mestilah ad kan..x sabar nak tunggu baby keluar :)
time ni my sis k.long suh check bukaan sekali,kot2 mana tahu dah ad jln tpi x ad tanda..

12:10pm
check di hospital columbia..mcm biasa jmpa doc.Rohaini..check air ketuban semua cukup..kedudukan uri..kedudukan baby.doktor kata baby dah masuk laluan then doc nak check bukaan kot2 mana tahu dah ad jaln (mmg nak check pun sbnarnya)
check bukaan bermakna DISELUK, alhamdulillah x sakit..doc rohaini pun buat dgn slow2 sbb en.hubby dah ckp ira tkot kna seluk..tu dia kata kita buat slow2..betol mmg x sakit..
bukaan pun dah 3 4 cm, so doc buatkan surat ke HSI( mmg nk brsalin situ)..
en.hubby tnya doc boleh pgi mlm x,doc ckp tkot x sempat sbb dinding rahim ira nipis.dah 3/5 mcm tu..bila2 boleh bersalin..klau brslin dgn dia pun dia trus msukkan labor room (tpi x lah berslin dgn dia,hospital columbia kot.mahal tu.klau normal 3k lebih..tu klau normal..klau operation maunya 7k..x mampu2) then dia ad ckp lepas dia check akan keluar darah lendir.mmg pun keluar time ira kncing..

lepas check tu teruslah bagi tahu family semua..lepas keluar darah kata org kita akan sakit kerap..tpi ira x rasa pape pun,cuma rasa baby mgeras kejap2..
sempat lgi ira g mkn dkt Nandos dgn k.long n kwn2 ofis dia..mkn peri peri hot.en.hubby extra hot..sedap2..mkn puas2,lpas ni kena pntang..
call mak ckp dah masak blum lauk untk hari raya,takot x smpat..hehe..
sempat lgi jalan2 jusco sikit n g jalan mydin..blum rasa sakit,jlnlah apa lgi kan..hehe

smpai je rumah siap2 kemas barang semua..packing apa yg patut..
g dapur,tgok lauk..yeeahhh mak dah masak lauk ayam kuah kacang+rendang daging+ketupat segera :)..apa lgi mandi dulu.hehe.pastu baru mkn..
lepas mkn terus minta maaf dgn mak ayah n minta doakan spaya ira mudah bersalin dgn izin Allah.

4:30pm
gerak pgi hospital sultan ismail JB..

#ok panjang berjela sudah part 1 ni kan..klau x meleleh air liur nk baca pnjang2+jenuh mata kan)

bersambung⇨

No comments:

Post a Comment