Wednesday, 7 November 2012

Pengalaman Bersalin part2

5:30pm
sampai di HSI..terus masuk bilik saringan untuk check bukaan..Alhamdulillah doc perempuan yg check jalan..seluk buat kali kedua,sama jugak.x sakit :) bukaan pun dah 4cm..terus dimasukkan di labor room..
bkan terus masuk ye,tunggu dulu..doc buat surat n check bilik kosong ke tidak..masa tgah doc mnunggu tu mcm2 dgar org sakit2.ad yg kna mrah (kna mrah sbb angkat bontot masa kena seluk,doc tu  gnas kot,doc prmpuan gak) mgkin lain org lain.ira alhamdulillah dpt yg ok :)

6:30pm
masuk labor room..belum sakit2 lgi..msih rilex2..doc lain pulak masuk, kumpul brg2 (masa ni boleh plak trfikir,aku nk bersalin dah ke!!!)
sbnrnya x pun.brg2 tu untuk pecahkan air ketuban+alat buang najis..ternmpak pulak besi panjang mcm chopstik tu..tpi pnjang lgi ye..tau dah tu alat pecah ketuban sbb pnah bca blog org :)
doc perempuan jugak..masukkan air dkt tngan dulu..pastu masukkan tiup panjang(alaa mcm saluran msuk air tu) sakit nyilu+pedih..doc:awak dah kencing ke tadi..ira:aah.(bila dah kncing so air x keluarlah kan) doc:saya nk pecahkan air ketuban...seluk dulu then masukkan besi tadi..pop terus banjir+panas..Alhamdulillah x sakit cuma msukkan tiub tu nyilu..


7:15pm
doc: sya dah call suami awak,nanti dia masuk,dia pgi smbahyang dulu (bgusnya doc,sya x tnya dia dah bgi tahu)
ira:ok


8:00pm
en.hubby pun sampai.ira blum sakit lagi..tepek sikit gmbar


masih senyum2+ posing2

9:30pm
kena induce (masuk ubat melalui air yg dmsukkan tadi,jdi double)..kena injection di bontot(ubat tahan sakit buat mgntok)
KENA INDUCE SBB X SAKIT LGI,BABY PUN TIDO DLM PEROT(syok sgt dlm perot kot)

10:30pm
dah mula sakit..x tahan dah..en.hubby x putus2 bgi semangat..baca sama2 dgn en.hubby LAILAHAILAANTA SUBHANA IN KUNTUM MINALZOLIMIN (sentiasa amalkan ni time mgndung,bila sakit2 baca ni insyaAllah kurang)
sister dtg check bukaan,baru 5cm..(sister yg jaga ira time bersalin,baik sgt orgnye.sgt memahami)
sister: jgn teran baru 5cm

tido2 ayam.sakit lgi.TERTERAN..sister n doc dtg check bukaan masih 5cm.
doc:awak teran ye tadi,kepala baby benjol ni..knpa teran..kesian baby awak kepala dah benjol..sabar..
ira:saya x tahan
sister:kita x boleh tolong apa2.hnya ubat than sakit tu ajelah kita boleh bagi,tadi dkt bontot n air ni..cuba tido..
ira pun tido2 ayam.x mo teran.sian baby...

11:30pm
terjaga..sakit x tahan lgi..
en.hubby:lailahailaanta subhana in kuntum minalzolimin
ira:baca dgn trsekat2,suara mcm x bleh nk keluar (penangan sakit tu tau)
ira:sakit.sakit.sakit.x boleh tahan lgi dah.x boleh tahan (masa ni mcm2 fikir,rasa mcm ya Allah pnjangke nyawa aku ni,fikir lagi operation je lah.x tahan dah) smpai mcm tu sekali sakitnya tau..huhu..
en.hubby risau terus pgil sister yg jga ira, sister terus check bukkan dah 8cm..
sister:kita cuba teran,sya nk tgok awak pndai x teran..
teran punya teran smpai full,tetiba doc dlm 5org masuk (baik2 dari awal doc perempuan je yg check ira,ni trus doc lelaki pun ad.huuhhh.)x pelah,dh nmanya brsalin di kerajaan kan...
teran2..2org doc tolong tekan perot,pegang kaki(kakikena gntung last2 minit),yg bagi semangat..2org sister n en.hubby..

12:05am
keluarlah putera kesayangan muhammad adha kharamy..sister tunjuk kepala baby yg benjol tu..ala siannye..baby diletakkan atas perot..berkali2 ira cium baby.en.hubby azankan baby atas perot..

bla bla bla..ok sesi MENJAHIT
mula2 x sakit cuma nyilu2,tpi bila smpai dekat kulit tu..aduhai..sakitnya..(sakit bersalin lgi sakit tau)..time ni sempat berbual2 dgn sister,dia tnya mcm mana rasa mcm serik x, ira ckp serik sgt2.tunggulah 2 3tahun nanti.insyaAllah..
#masa dok sibuk meneran dlm 3x ira munta ijau efect ubat than sakit tu..kepala pun senoneng n mamai2..

di hantar ke wad..ira amek second class..rasa mcm dkt hos swasta tau..katil ad 4,bilik aircond..selesa..toilet semua dalm tu..tq k.long :)
so pada ira x brsalin swasta pun x pe..sakit sama je,layanan dia pun ok lah..cuma diri kita sndiri je..rasanyalah..hehehe



keadaan bilik second class tu

12:30pm
boleh balik rumah..yeeahh..tpi sebelum tu ad check bawah lgi tau..seluk..alhamdulillah x sakit pun..hehehe..

ok pnjang sudah kan..


6 comments:

  1. panjang beno cite kau!!hahaha btw tahniah sgt2,,aku plak mcm x sabar nak timang anak :-),,semoga adha dpt jd anak yg soleh okey :-)

    ReplyDelete
  2. Ni pun aku dah pendek2 kan tau..haha..kemain lgi,, klau dah x sabar sgt cepat2 kawen ye :)
    Amin ~>_<~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulilah semua selamat....comelll adha....rasa hepi jek bila baca pengalaman ira....kira tak brp teruklah.....hsi ok eh ira?kita next week due date tu yg mcm seram2 sejuk rasanya....hihihihi.....aper2 pun tahniah....

      Delete
    2. .Alhamdulillah..ira pun rasa mcm tu jugak..sakit pun 2jam terus keluar adha :) tpi bnyak kali push jgak tau, sista suruh rehat pun ira push jgak...alhamdulillah bnyak tenaga time tu.dia bgi air kan..tgh2 push penat minum air pastu push balik..haaha.mcm klakr ingt balik :)

      Delete
  3. khairah,2nd class byr brape ek?? bley org teman x klu 2nd class tue??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Deposit rm350 x silap..x booking dulu pun x pe kot,sbb ira x booking pun.masa masuk laboor room baru bayar..total semua dalam rm430 kot..suami x boleh tman sbb ada 4org dlm tu..klau dekat labour room boleh.start masuk smpai melahirkan :)

      Delete